Historia

Mäkelän Takomon historiaa

Pylväskengät

Martti Mäkelä perusti toiminimen Padasjoelle vuonna 1956. Yrityksen nimeksi tuli Metallipaja Martti Mäkelä. Nyt jo edesmenneen Martti Mäkelän nykyisin eläkkeellä oleva veli Teuvo Mäkelä meni metallipajalle töihin vuonna 1966, ja muutaman vuoden toiminnan jälkeen osti yritystoiminnan itselleen.

lea
Teuvo näyttämässä solkien kiinnitystä

Niin kauan kuin Metallipaja Martti Mäkelä ja myöhemmin Mäkelän Takomo on toiminut, on tehty yhä tänäänkin tuotevalikoimassa olevia pylväskenkiä.

esite3

 

Vuosien myötä Mäkelän Takomon sirppimalliset pylväskengät ovat kokeneet pieniä rakenteellisia muutoksia sekä materiaali on muuttunut kestävämpään, mutta idea on pysynyt samana.

Lea esittelemässä tuotteita. Kuva: Yritysperhe ry

           Teuvon työnäytös pylväskengillä. Kuva: Yritysperhe ry

Vuonna 1976 Teuvo Mäkelä siirsi yritystoiminnan Savitaipaleelle ja hänen vaimonsa, Lea Mäkelä ryhtyi hoitamaan yrityksen toimisto- ja asiakaspalvelutöitä. Vuotta myöhemmin yrityksen nimeksi muutettiin Tmi Mäkelän Takomo.

Kahden vuosikymmenen ajan yritys tuli Savitaipaleella sekä lähialueilla tunnetuksi niin pylväskengistään, kuin koriste-esineistä sekä uuniluukuista ja muista tarvikkeista. Vuonna 1996 Teuvo Mäkelä joutui terveyssyistä keventämään työmäärää ja Lea Mäkelä nimitettiin yrityksen toimitusjohtajaksi. Yritystoiminnan laajennuttua mm. teollisuuden aliurakointitöihin yritysmuodoksi muutettiin osakeyhtiö. Näin yrityksen nimeksi tuli Mäkelän Takomo Oy.

Nykyisin Mäkelän Takomon toimintaa harjoittaa ja sen omistavat Esa Mäkelä, Olli Mäkelä ja Ari Mäkelä.